2011. október 9., vasárnap

Kandallóra fel!


Öt évvel ezelőtt költöztünk családi házunkba, és már akkor vágyakozva nézegettük a kandallós nappalikról készült fotókat. Egyszer majd nekünk is lesz ilyen...  


vagy kővel borított, szabadon álló














































































































































sarokba állított, téglával kirakott,

esetleg ilyen díszköves.
 Amint látjátok, mi - Férjemmel egyetértésben - ilyen rusztikus, kővel-téglával borított kandallóban gondolkodtunk, ez illett a lakásunkhoz, színvilágunkhoz. Természetesen ezen kívül ezer féle ötlettel találkoztunk, teret engedve modernebb, vagy épp népiesebb elképzeléseknek. Láttunk 


szép cserépkandallót, 
és hangulatos modernet is.

Voltak szép fehérek, vagy pasztellszínűek,


meg modern színesek is...

Ízlések és pofonok, a küllemet mindenki saját gusztusa és otthona stílusa szerint választja ki, de úgy gondolom, hogy a fő "csapás" minden irányzatnál ugyanúgy kezdődik.

Kell egy kémény!

Ha már adott, akkor ellenőriztetni kell a kéményseprővel, hogy megfelelő-e a mérete kandalló bekötéshez, jó-e a huzat és marad-e takarítónyílása a beépítés után (illetve hova lehet nyitni). Természetesen ki is kell takaríttatni a meglévő kéményt! Persze az sem mindegy hol van ez a kémény, mert ha nem a nappali környékén, akkor egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Új építése is megoldható, de ez erősen megdobja a költségeket! 

Kell egy kandallóbetét!

Szóval, ha már van egy potenciális kéményünk, ahová felépíthetjük álmaink kandallóját, akkor jön a kandallóbetét megvásárlása és a külső kinézet elképzelése, tervezése és méretezése. A kandallóbetét teljesítményét kw-ban adják meg, a ház/lakás felfűtendő légköbméterének függvényében kell választanunk. Mi  a 110 nm-es házunkhoz egy Magyarországon készült, egyedi gyártású, öntöttvas (nagyon masszív és nehéz darab), 12-14 kw-os betétet választottunk. Ennek az ára közel a teljes költség 50 %-át tette ki. 

Ezután következett az igazi munka, ami több hétig (kb 1,5-2 hónapig) eltartott, mivel a Férjem és a segítsége, Feri csak hétvégenként és délutánonként tudtak vele foglalkozni. Bár a beton száradását nem lehet siettetni akkor sem, ha jobban ráérnek!  Következő bejegyzésemben beszámolok a nagy kalandról lépésről-lépésre, képekkel illusztrálva.

Neked melyik kandalló tetszik? Fűtesz otthon kandallóval? Ha igen, küldj róla képet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése