2011. október 30., vasárnap

Gyertyafény - ki így, ki úgy....

Négy napos ünnep van, szomorú ünnep... Szinte nincs olyan ember, aki ne emlékezne meg ezidőtájt  (is) halottairól. Sírjukra koszorút, virágot helyezünk, gyertyát, mécsest gyújtunk és mindenki a maga módján imádkozik a lelki üdvösségükért. 




Van azonban egy - hazánkban viszonylag rövid ideje "divatos"- másik módja az emlékezésnek: ez a hallowen. Szerencsére arról még nem hallottam, hogy a cukor-gyűjtögetős házalás is meghonosodott volna, bár ez nem jelenti azt, hogy ne lenne rá példa. Azért én bízom benne, hogy ez nem fog elterjedni, mivel a húsvétkor szokásos - kissé hasonlatos - módszer is egyre inkább háttérbe szorul. Mindkettőnek az édesség, valamint (ahogy lentebb is olvasható) a pénz gyűjtése a fő célja.
Ha ezektől a szokásoktól eltekintünk, akár szívünkbe is zárhatjuk eme ünnepet: az egyre korábban beköszöntő sötétséget vidámabbá, érdekesebbé tehetjük általa. Nem kell minden évben komoly összegeket költeni a dekorálásra, ha már egyszer beszerezzük a kellékeket, azok sok-sok éven át elkísérnek (mondhatnám elkísértenek...) minket. 

Nézzünk először egy-két olcsóbb, de annál nagyszerűbb megoldást!


Ezekhez a "lámpásokhoz" igazán nincs szükség komoly befektetésre: akár néhány színesre festett befőttes üveg is megteszi, ha fekete kartonból ragasztunk, vagy vastag alkoholos filccel rajzolunk rá szemet-szájat. 


Szintén nem igényel nagyobb pénzkiadást, ha egy ilyen gyönyörű termetes tököcskére harisnyát adunk. Esetleg használaton kívüli fekete függöny vagy terítő is megteszi. Néhány gyöngy felhasználásával szintén szépen tudjuk dekorálni a termést. Először ceruzával, majd alkoholos filccel megrajzoljuk a mintát az előzőleg már alaposan megtisztított, zsírtalanított tökre. A vonalak mentén beragasztózzuk és rá is helyezhetjük a díszítő köveket. Ha előtte a csumáját is eltávolítottuk, akkor oda gyertyát is szúrhatunk. Sötétedés után nagyszerű látvány lesz. Ezek a díszek azonban csak tiszavirág életűek, mert idővel sajnos ki kell dobni őket. A harisnya azért megmenthető a következő évre!!!

Nézzünk még néhány érdekes, vagy akár különleges darabot a világhálóról: 



Ezt a csodás boszorkányos gyertyát ügyes kezűek maguk is elkészíthetik! Bár elég aprólékos munka, de a végeredmény magáért beszél! 



Ez talán egy kicsit egyeszűbb, de nem kevésbé látványos! Mindkettő alapja egy fehér, esetleg bézs színű vastagabb, de nem túl magas gyertya.


Ahogy olvad a viasz egyre hangulatosabb lesz a látvány! Szépen átvilágítja a fény a tökmintát is! 
És ha már a töknél tartunk, egy ötletes gyertya: 


Mintha csak igazi lenne, szinte kedvünk támad beleharapni! 



Kimondottan elegáns hangulatot árasztanak ezek a szép törtfehér "tökgyertyák". És itt a párjuk, eredeti színben: 


Akinek módjában áll ilyen szépségeket beszerezni, annak évekre meg van oldva a dekoráció. Már csak a "körítésről" kell gondoskodni.

Íme egy elég extrém, de szerintem nagyon mutatós megoldás: fekete gyertya narancssárga lánggal. Bár egyértelműen nem valódi tűzről van szó, a látvány így is csodaszép!




Ha nem csak díszíteni szeretünk, hanem ünnepelni is, sőt szívesen látunk vendégeket is, akkor néhány ötlet a terítéshez.



Mindenhol denevérek és pókok - félelmetes! Még a boszorkány söprűje is készenlétben áll a falnál!



Az asztalon nagyon egyszerű, de csodaszép teríték, ültetőkártya gyanánt megteszi 1-1 kis denevérszárnyas tököcske is. Narancsos színű poharak és mécsesek teszik teljessé a hangulatot!



A kompótnak, desszertnek természetesen ilyen szett dukál!
Végezetül három alkalomhoz illő torta. Nekem ez a kedvencem:


Gyerekzsúrra tökéletes választás lehet ez a vidám macskás változat:



... vagy ez a kis helyes szellemes. Jó étvágyat!!!



Utoljára hagytam néhány szót a Halloween eredetéről:
A kelta újév november 1-re esett, amely egyben a tél, a sötétség kezdete is volt. Ezen a napon vándoroltak át az elmúlt évben elhunyt lelkek a túlvilágba, így az előző este az élők ételeket, állatokat áldoztak a vándorló lelkek számára, míg a gonosz szellemeket tűz körül táncolva űzték el. Másnap az emberek állatbőrbe öltöztek fel és mindenki kapott az esti parázsból az új tűz meggyújtásához és az otthonuk megtisztításához.  A pogány Halloween ünneplése később elvegyült a keresztény Mindenszentek napjával, amely szintén november 1-re esik, és megelőzi a halottak napját (nov. 2).  A halloween szó a skót  All-Hallow-Even (mindszentek estéje) rövidített változata.

Annak ellenére, hogy a halloween kelta eredetű, Nagy-Britanniában meglehetősen feledésbe merült, csupán ez elmúlt évtizedekben tért vissza az ünneplése, de nem a hagyományos, hanem az amerikai verzió. A Halloweent az amerikaiak népszerűsítették világszerte, az eredeti hagyományokat kissé megváltoztatva. Halloween estéjén gyerekek jelmezbe öltöznek és bekopognak a környékbeli ajtókon “trick or treat”-et kiabálva (cukrot vagy csínyt!). Általában édességet kapnak (bár sajnos manapság inkább pénzt várnak el), ha nem, akkor megtréfálják a felnőtteket. Továbbá iskolák, óvodák, közösségek, baráti társaságok jelmezbált vagy bulit tartanak, amely a túlvilág jelképeit, elképzelt hangulatát idézik elő .
Az amerikai filmek, filmsorozatok és ponyvaregények nyomán a Halloween világszerte közismertté vált és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ma már Európában is gyakori a túlvilági beöltözés, halloween partik, játékok. Különösen közkedvelt lett a töklámpás készítése, alma és tök díszekkel való dekorálás, jelmezbálok.

Mivel kislányom novemberi születésű és hamarosan 7 éves lesz, már év elején fejébe vette és azóta sem feledte, hogy ő bizony halloween szülinapi partit szeretne tartani a kis barátainak. Így hát mit tesz a szülő: igyekszik megteremteni ennek feltételeit, még ha egyszerű, házi készítésű dekorációkkal is.  A meghívók már elkészültek, a dekorok folyamatban. Hamarosan jön tehát a nagy nap,  jó lesz igyekezni. Nemsokára hozok képeket az előkészületekről!
Nagyon örülnék, ha érkezne hozzászólás ez ügyben és megosztaná velünk élményeit az, akinek már volt ilyenben része!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése