2012. január 5., csütörtök

Spóroljunk az energiával is!

Folytatom a tegnapi "eszmefuttatásom" a spórolásról. Bár nem járok benne élen, de igyekszem! Vannak közhelyek, amiket szűkösebb időben (is) érdemes megfontolni! 
Például: létezzünk kevesebb energiával!  Természetesen ez nem a személyedet érintő energiát jelenti, hanem az otthonodat.

Lássuk, mire érdemes figyelni. 

1. A túlfűtött lakás nem csak egészségtelen, hanem drága is. Tudtad, hogy ha 1 fokkal csökkented a termosztáton a hőmérsékletet, akkor akár 6% energiamegtakarítást is elérhetsz? Éves szinten ez már komoly összeg! Éjszakára és napközben, ha nem tartózkodsz otthon, érdemes 18-19 fokra csökkenteni a lakás hőmérsékletét. És ami még nagyon fontos: párásíts, mivel a párásabb levegő emeli a hőérzetet, ráadásul egyes légúti betegségeket is megelőzhetsz így. (és ezzel újabb kiadástól óvod meg magad, ha nem költesz gyógyszerre!!!) 



2. Ma már minden lakásban elektromos árammal működő készülékek segítik munkánkat, teszik kényelmesebbé életünket. Érdemes vastag falú, energiatakarékos edényeket vásárolnunk a főzéshez, mert ez tárolja a hőt, és lényegesen kevesebb áramot vagy gázt fogyasztunk. Vágjuk a zöldséget apróra, úgy hamarabb megfő, és csak az épp szükséges vízzel főzzük puhára, azután engedjük fel a kívánt mennyiségre!



3. Rendszeresen olvasszuk le hűtőszekrényünket vagy fagyasztóládánkat, mert az eljegesedett készülékek dupla mennyiségű energiát fogyasztanak. A hűtőben 1-4 C fok, a fagyasztóban - 18 C fok az ideális, ennél hidegebbre nem érdemes állítani, mert az ételeink akkor sem maradnak tovább frissek, viszont 5%-kal többet fogyaszt a készülékünk. 



4. Szórakoztató elektronikai gépeinket használaton kívül áramtalanítsuk, mert készenléti állapotban is tetemes mennyiségű energiát emésztenek fel hosszú távon. 



5. Pár szem morzsa miatt sem érdemes egyből előkapni a porszívót, hiszen a jó öreg cirokseprű, vagy a műanyag kefe-lapát szett egy forintnyi áramot sem pazarol. 



6. A víz használatáért is időről időre többet kell fizetnünk. Fogmosás közben zárjuk el a csapot, és  (ha még nincs) érdemes beszereznünk egy víztakarékos WC-tartályt, amellyel naponta akár 70 liter vizet is megspórolhatunk. A csöpögő csapot sem hagyhatjuk figyelmen kívül, akár saját magad is megjavíthatod, mert sok esetben csak a tömítés elhasználódása a probléma. Ezzel éves szinten sok-sok litert megspórolhatsz.




... és még folytathatnánk a sort ezernyi aprósággal, ami hosszú távon spórolást eredményezne!  Szerintem legtöbben konyhai ötleteket tudtok felsorakoztatni, ami - az energiához hasonlóan - szintén "pénznyelő" hely, épp ezért itt lehet(ne) komolyabb összeget megtakarítani! Várom ötleteiteket, Ti hogyan és mivel spóroltok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése