Huhh, de nem szeretem ezt a "se nem ősz-se nem tél" időt! Hideg van és szürkeség, a fák már többnyire kopaszak, a virágok elszáradtak, reggelente már deres a fű, sorolhatnám. A napok már nagyon rövidek, túl korán sötétedik, és ez a hideg!!! Mert én bizony nagyon fázom! Pedig lobog a tűz a kandallóban, kellemes bent a hőmérséklet, én én mégis fázom. Már egy hete... Talán csak a nem túl rózsás hangulatom miatt nem birok fölmelegedni. Tenni kell valamit, mielőtt teljes letargiába esem!
Ha Te is így vagy ezzel, akkor gyere, igyunk meg együtt egy pohár forralt bort! Hoztam néhány képet és receptet, amitől kedvünk kerekedhet elkészíteni ezt az egyszerű, de annál nagyszerűbb finomságot. Aztán mindenki saját belátása szerint fogyaszthatja el: akár egymagában, akár családi-baráti körben, vagy csak a párjával kettesben.
Mivel a forralt bor elég szabadon megfogalmazható dolog, saját ízlésünk szerint változtathatjuk a recepteket is. Egy dolog biztos bennük: hogy mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül mi lehet még benne? Fűszerek sokasága, cukor, gyümölcsök, sőt azok leve. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de ha szeretnéd, akkor egyéb szeszekkel is fokozhatod a hatását.
A forralt borok készítésénél az első és legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap. A bor fajtájának kiválasztásának csak az ízlésünk szab határt, erre iránymutató szabály nincs.
Klasszikus forralt bor
Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
A pikáns és gyógyító forralt bor
Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is tartsunk magunknál!
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: Fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is
Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.
Aszalt gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum
Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.
Az igazán alkoholos forralt bor
Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum
Elkészítés: A narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítjük. A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba).
Te melyiket választanád? Próbáld ki, várom a véleményed!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése